Sexagesima

Sexagesima, toinen sunnuntai ennen paastoa Joh 4:31-38

19.2.2017

Opetuslapset sanoivat Jeesukselle: ”Rabbi, tule syömään.” Mutta hän sanoi heille: ”Minulla on ruokaa, josta te ette tiedä.” Opetuslapset kummastelivat keskenään: ”Onko joku tuonut hänelle syötävää?” Mutta Jeesus jatkoi: ”Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen. Te sanotte: ’Neljä kuuta kylvöstä korjuuseen.’ Minä sanon: Katsokaa tuonne! Vainio on jo vaalennut, vilja on kypsä korjattavaksi. Sadonkorjaaja saa palkkansa jo nyt, hän kokoaa satoa iankaikkiseen elämään, ja kylväjä saa iloita yhdessä korjaajan kanssa. Tässä pitää paikkansa sanonta: ’Toinen kylvää, toinen korjaa.’ Minä olen lähettänyt teidät korjaamaan satoa, josta ette ole nähneet vaivaa. Toiset ovat tehneet työn, mutta te pääsette korjaamaan heidän vaivannäkönsä hedelmät.”

Jeesus oli matkalla Juudeasta Jerusalemin seudulta lähemmäs kotiseudulleen Galileaan Gennesaretin järven maisemiin. Matka sinne oli kävellen pitkä – linnuntietä 150 km. Sitä ei kuljettu yhden päivän aikana. Reitti kulki vuoristomaisemissa ja oli raskas kulkea. Kun Jeesus tuli puolessa välissä matkaa Sykarin kaupungin lähellä olevalle kaivolle, Evankeliumi sanoo, että Jeesus oli matkasta väsynyt. Opetuslapset olivat lähteneet kaupunkiin hakemaan ruokaa ja kun he tulivat takaisin, he kutsuivat Jeesuksen syömään. Väsyneen Jeesuksen sijasta he tapasivatkin virkistyneen Jeesuksen, ei sellaisen, joka olisi väsynyt ja nälkäinen. Hän sanoi: ”Minulla on ruokaa, josta te ette tiedä.”

Jeesus oli luultavasti vielä matkasta väsynyt, janoinen ja nälkäinen. Mutta hän virkistyi siitä, että oli saanut kohdata ihmisen kaivolla ja avata hänelle ovea iankaikkiseen elämään. Hän virkistyi siitä, että kohtasi ihmisen, jonka kanssa avautui yhteys – että ihminen ei epäuskossaan sulkenut sydäntä, vaan etsi tarkoitusta minkä Jumala voi täyttää.

Opetuslapset ajattelivat, että joku oli tuonut Jeesukselle ruokaa. Mutta Jeesus vastaa: ”Minun ruokani on se, että täytän lähettäjäni tahdon.” Kuka tänään voisi sanoa samoin? Olen luopunut omasta tahdostani täyttääkseni lähettäjäni tahdon.

Voiko Jumalan tahdon täyttäminen olla ruokaa, mikä tekee kylläiseksi niin ettei tarvitse muuta ruokaa? Eikö juuri Jeesuksesta sanota, että hän Jumalan Poika tuli elämään ihmisen osan. Ihmisenä oleminen on sitä, että tulee nälkä, kun ei syö, väsyy kun koko päivän kävelee ja illalla on mentävä nukkumaan. Ilman ruokaa kuolee ja ilman unta menettää terveytensä. Jeesus tuli ihmiseksi ja hänellä oli samanlaiset ruumiintoiminnot kuin muilla. Siksi hän olikin matkasta väsynyt ja nälkäinen. Mutta hänen henkensä ei väsynyt eikä rukous sammunut.

Jeesus puhui vertauskuvan avulla. Jumalan tahdon täyttäminen on hänelle kuin ruokaa. Se on hänen perusasiansa. Jos hän ei sitä tee ja täytä, hänen vierailunsa maanpäällä on yhtä tyhjän kanssa. Hän kuolisi hengellisesti nälkään, jos hän ei täyttäisi lähettäjänsä tahtoa.

Jumalan tahdon etsiminen on ensisijaista. Jeesus itse sanoo, ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa, niin kaikki muukin teille annetaan.” Hän sanoi myös ”Ihminen ei elä pelkästään leivästä, vaan jokaisesta sanasta joka lähtee Jumalan suusta.” Jeesus opetti meille myös Isä meidän -rukouksen: tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä… ja minunkin elämässäni, niin kuin se tapahtuu taivaassa.

Jeesus täytti lähettäjänsä tahdon. Täytämmekö me samoin lähettäjämme tahdon? Me olemme niitä, jotka Jeesus on lähettänyt. Onko Jumalan tahdon täyttäminen meille ruokaa, päivän pääruoka vai onko se vain joitakin pähkinöitä salaatin seassa tai terveysjuoma, joka on liian pahaa juotavaksi.

Luulen, että tässä asiassa nykyaika eroaa menneistä ajoista. Nykyään ihmiset etsivät vain omia juttujaan. Haluavat toteuttaa omia toiveitaan ja unelmiaan. Niistä tulee numero yksi. Kaikki muu jää sen varjoon.

On tärkeä tulla tietoiseksi omasta tahdostaan, omista unelmistaan ja haaveistaan. Nuorena ihmisenä on tärkeä kysyä: ”Mitä minä tahdon? Mikä on minun juttuni?” Monilta tämä kysymys on jäänyt esittämättä tai vastaamatta. Jos ei ole selvillä omasta tahdostaan, silloin myös elämään kuuluva kamppailu oman tahdon ja Jumalan tahdon välillä mutkistuu. Tämä kamppailu kuuluu kuitenkin perustavana osana ihmisen elämään.

Me haluamme monia asioita: uusia tietokoneita, kodinkoneita, autoja, huonekaluja, vaatteita, ulkomaanmatkoja, paremman ulkonäön – kaikkea mihin ajan muotivirtaukset ohjaavat. Haluamisen virta on loputon. Osa erehtyy luulemaan, että siinä on elämän sisältö: juosta halujensa perässä. Halut harhauttavat ja tuovat näköharhan. Mutta mihin sinä elämässä oikeasti pyrit, mitä sinä tahdot: ainoastaan nauttia asioista, vaikuttaa asioihin, kuuluisuutta, mainetta, ihailua, hyväksyntää, valtaa.

Vielä tärkeämpää on kysyä, mitä Jumala minulta tahtoo? Onko se mitä minä tahdon ristiriidassa Jumalan tahdon kanssa. Onko elämäntehtävässä mikä minua kiinnostaa, kustu Jumalalta. Vai kutsuuko hän minua johonkin muuhun? Entä kun työelämä on jäänyt taakse ja aikaa on elämässä muille asioille, mihin minua kutsutaan nyt? Onko tämä aika omaa aikaa vai onko nyt erityinen aika kuunnella Jumalan kutsua?

Jumalan tahto näkyy myös evankeliumissa. Jeesus sanoi viljan vaalenneen korjuuta varten. Jeesuksen näky vaalenneesta viljasta viittaa ihmisiin, jota kaipaavat evankeliumin ja Jumalan armon valoa tullakseen lopullisesti valmiiksi.

Sadonkorjuu viittaa yleensä lopunajan tapahtumiin, jossa ihmiset kootaan Jumalan eteen. Mutta tässä se liittyy myös lähetystehtävään – evankeliumin välittämiseen kansojen keskuuteen.

Jumalan Henki kulkee edellä ja tekee ihmisiä vastaanottavaksi evankeliumille. Onko hän saanut sinusta tehtyä kuokan tai sirpin tai kastelukannun tälle työmaalle. Onko hän saanut viljelijä, joka kylvää Jumalan sanan siementä ihmissydämiin.

Suomessa kansaa on viime vuosikymmenet hoidettu evankeliumilla ja juotettu armolla. Kaikki vaatimuksen sanat on pidetty piilossa. Perusajatus kristillisestä Jumalasta armahtavana ja rakastavana tunnetaan. Mutta tunnetaanko hänen kutsuaan, kun Jeesus sanoo: ”Seuraa minua.” Tunnetaanko sitä, kutsua, että armahdettu kristitty lähtisi seuraamaan Jeesusta, etsisi sitä, miten hän voisi antaa jotakin itsestään Jumalan käyttöön. Tämä merkitsee sitä, että etsimme Jumalan tahdon täyttymistä omassa elämässä.

Sinun ei tarvitse tehdä mitään pelastuaksesi, saadaksesi Jumalan lapsen nimen. Jumalan armo riittää. Mutta Jeesus tahtoo, että kasvat uskossasi aikuisuuteen, että lähdet seuraamaan häntä, kun olet vahvistunut. Rintamaito vaihtuu vahvempaan ruokaan – siihen että alat etsiä sitä, mitä Jumalan tahdon täyttäminen voisi olla sinun elämässäsi.

Rippikoululaisilla on edessään rippileiri ja konfirmaa-tio. Rippikoulu on tärkeää aikaa juuri tässä mielessä. Sinusta tulee hengellisesti itsenäinen. Konfirmaation jälkeen Jeesuksen sanat ”seuraa minua” kuuluvat sinulle entistä voimakkaammin. Kun Jeesus kutsuu sinua, on aika pohtia, mihin hän sinua kutsuu. Mitä Jeesuksen seuraaminen merkitsee?

Se merkitsee sellaista tietä, jossa ihanteena on: totuus, oikeudenmukaisuus, hyvyys, rohkeus, heikomman puolustaminen, ihmisarvo, lähimmäisenrakkaus, luottamus Jumalaan. Täydelliseksi tällä tiellä ei tule kukaan. Se ei tee kuitenkaan Jumalan tahtoa tyhjäksi. Tie on olemassa ja sille teille Jumala meitä uudelleen kutsuu.

Jeesus sanoi vainioiden vaalenneen. Vilja on vaalennut Harjavallassakin. Vaikka elämme kristillisessä Suomessa, täällä on ihmisille kehittyneet tehokkaat keinot suojautua evankeliumilta. Siksi tarvitaan ihmisiä, joiden elämä puhuu puolestaan. Jotka antavat itsensä Jumalalle ja kysyvät hänen tahtoaan ja toimivat sen mukaan. Tarvitaan niitä ihmisiä jotka ovat merkkeinä. Ei täydellisestä elämästä, vaan avoimuudesta Jumalan sanalle. Jotka eivät etsi vain omaa tahtoansa vaan Jumalan tahtoa. Niitä joille se on ruokaa, jota ilman ei voi elää. Kun Jumalan sana välittyy esimerkin ja tekojemme kautta ja armo saa ihmisen kasvot ja ihmisen kosketuksen. Se voi toimia tienä sydämeen sanoja paremmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s