7. shell

Rakkauden laki 24.7.2022

Evankeliumista Matteuksen mukaan, luvusta 5

Jeesus sanoi:
    ”Minä sanon teille: ellette te noudata Jumalan tahtoa paljon paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.
    Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.
    Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.
    Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.
    Teille on opetettu tämä käsky: ’Älä tee aviorikosta.’ Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista niin, että alkaa himoita häntä, on sydämessään jo tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan. Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin. Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.” Matt. 5:20–30

Evankeliumi alkaa tänään todella räväkästi, jopa pelottavasti: ellette noudata Jumalan tahtoa paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Kyseiset henkilöt olivat hyvin tarkkoja Jumalan tahdon ja käskyjen noudattamisessa. Onko edes mahdollista ajatella itseään heitä parempana. Jeesus moitti heitä tekopyhyydestä, että he eivät oikeasti tunteneet Jumalan tahtoa, vaan hääräsivät epäoleellisten asioiden kanssa. Silti luulen, että monikaan kristitty ei pystyisi ylpeilemään moisesta itsekurista, joita he osoittivat. Ja kuitenkin Jeesuksen mukaan meidän olisi oltava heitä parempia kilvoittelijoita. Melkoinen vaatimus.

Kun Jeesus osoittaa, millä tavoilla meidän tulisi noudattaa Jumalan tahtoa paremmin, tilanne näyttää kannaltamme vielä huolestuttavammalta.

Jeesus tulkitsee vuorisaarnassa kahta dekalogin käskyä. Käskyt ovat toisen taulun käskyjä. Ne eivät suoraan koske ihmisen suhdetta Jumalaan, vaan ihmisen suhdetta toisiin ihmisiin, lähimmäisenrakkauden alueeseen. Jeesuksen esille ottamat käskyt ovat: ”Älä tapa” ja ”Älä tee aviorikosta” Siis viides ja kuudes käsky.

Nämä käskyt ovat kohtalaisen yksinkertaiset ja selvät. Yleensä ihminen tietää onko rikkonut käskyä tai ei. Yleensä jokainen ymmärtää nämä käskyt tarpeelliseksi ja osaa elää niiden mukaan. Luulisi, että näiden käskyjen pitäminen ei ole kovin vaikeaa. Ei ole vaikeaa olla tappamatta ihmistä. Eikä pitäisi olla vaikeaa jättää toisen aviopuoliso rauhaan.

Mutta Jeesus osoittaa käskyjen syvemmän tarkoituksen. Käskyt tai Jumalan tahdon täyttäminen ei ole vain ulkonaisista teoista pidättymistä. Ne ovat toki tärkeitä, että ei tapa ketään tai tee aviorikosta. Mutta Jeesuksen mukaan käskyjen noudattaminen tai rikkominen tapahtuu ihmisen sydämessä jo paljon ennen yksittäisiä tekoja, ennen kuin puukko on isketty rintaan. Sitä ennen on viha tai häpeä, nöyryytys tai jokin tunne, mikä saa meidät hautomaan kostoa ja toisen vahingoittamista.

Useat rikoselokuvat ja tv-sarjat ovat mielenkiintoisia siksi, että niissä pohditaan ihmisen väkivaltaisen teon takana olevia vaikuttimia. Mikä saa meidät tekemään kauheuksia. Niiden ohjelmien kautta voi kurkistaa hieman omaankin pimeyteensä – löytää oma sisäinen lainrikkojansa.

Vaikka vihastuminen ei aina johtaisikaan henkirikokseen, laki on Jeesuksen mukaan silti rikottu. Riittää, että nimittelee toista. Eli halventaa, kieltää toisen arvo ihmisenä (Sinusta ei ole yhtään mihinkään) tai tämän herjaaminen (senkin idiootti). Näin tulkittuna tätä käskyä ei olekaan enää niin helppo pitää.

Kainin ja Abelin tarina paljastaa saman asian, kuin Jeesus. Jo ennen itse veritekoa, Jumala pysäytti Kainin ja kysyi miksi hän suuttui ja katsoi synkkänä maahan. Kain suuttui, kun Jumala piti enemmän Abelin uhrista kuin Kainin, johon Jumala sanoi: ”Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa.” Kain ei pystynyt pitämään sisäisiä yllykkeitään kurissa. Viha ja katkeruus ja kosto kasvoivat hänen sisällään ja ryöpsähtivät väkivallan teoksi. Jeesuksen mukaan lakia oli rikottu jo silloin kun hän sydämessään oli suostunut vihaan – eikä vasta silloin, kun Kain löi veljensä kuoliaaksi.

Samoin kuningas Daavid oli rikkonut sydämessään kuudennen ja kymmenennen käskyn jo ennen kuin ryöväsi Uurian puolison Batseban itselleen.

Tarkalla seulalla tulkiten, emme täytä lakia mistään kohden, mutta kohtalaisen hyvin osaamme silti elää niin, että tulemme ihmisten kanssa toimeen. Meidän dna:han on kirjoitettu se, että hyvää pitää tehdä ja pahaa välttää. Pitää auttaa eikä vahingoittaa. Tämä on jokaisella luonnostaan tiedossa. ”Kaikki mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille.” Tiedämme tämän ja vaistomaisesti usein toimimmekin sen mukaan. Tiedämme miltä toisesta ihmisestä tuntuu ja haluamme auttaa häntä.

Mutta sitten ihmissuhteita menee solmuun ja joskus viha, kateus ja himo voittavat meissä lempeyden ja lähimmäisen rakkauden. Jostakin syystä partiolaisten suurleirillä nuoret ovat kiusanneet yhden alaleirin jäseniä. Kouluissa ja työpaikoilla tapahtuu kiusaamista. Suuremmassa mittakaavassa on tietysti Venäjän harjoittama siviilien tuhoaminen Ukrainassa. Sitä tappamistakin tapahtuu, sotarikoksia ja monenlaista pahuutta.

Osaamme toimia oikein, koska jokaisella on kyky tietää suurin piirtein, mikä toiselle ihmiselle on hyvää. Lähimmäisen rakkaus isossa mittakaavassa toimii. Enemmän onneksi asioita on hyvin – ei täydellisesti mutta riittävän hyvin. Mutta täytämmekö lain? Olemmeko sen mittaisia, että noudatamme Jumalan tahtoa paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset? Jeesuksen mukaan meidän tulisi noudattaa käskyjä heitä paremmin, mikäli mielimme taivaaseen. Onko näin oikeasti?

”Ellette noudata Jumalan tahtoa paremmin kuin lainopettajat ja fariseukset, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” Tämä pitää täysin paikkansa niin fariseusten kuin meidän kohdalla. Jos me haluamme ja yritämme päästä taivasten valtakuntaan lakia noudattamalla, meidän olisi oltava täydellisiä. Meidän olisi kyettävä noudattamaan lakia ilman, että sortuisimme vihaan, kostoon, himoon ja epäuskoon silloin kun kohtaamme vastoinkäymisiä tai pilkkaa. Fariseusten tulkintatavalla ihminen ehkä voisikin täyttää lain. Heille sapatin täyttäminen muotomenoin vaikutti olevan oleellisin asia. Jeesuksen lain tulkinta osoittaa lain ytimeen, mitä todellinen puhtaus ja lain täyttäminen on. Jeesus halusi paljastaa tilamme. Lain täyttäminen on ihmiselle ylivoimaista. Me emme siihen pysty muuten kuin paikoitellen. Emme täytä Jumalan tahtoa niin kuin pitäisi. Yksikään ihminen ei siihen pysty. Lain vaatima puhtaus ja täydellisyys ylittää voimamme. Siksi Jumala lähettikin poikansa maailmaan täyttämään lain puolestamme ja antamaan henkensä rikkomustemme tähden. Meistä ei ole siihen. Silmän ja käden repäiseminenkään ei auttaisi. Ilman armoa me hukumme. Ihmisen rakkaus on vajavaista, mutta Jumalan rakkaus on täydellistä. Siinä on pelastuksemme.

Meidän tulee kuitenkin elää Jumalan rakkautta todeksi aina ja kaikkialla niin hyvin kuin pystymme. Sitä Jumala meiltä haluaa ja siihen suuntaan hän meitä henkensä kautta kasvattaa. Lakia ei ole muutettu, sitä ei ole kevennetty tai otettu siitä mitään pois. Päinvastoin sitä on selvennetty, tarkennettu, kirkastettu ja kiristetty. Jumalan laki edelleen ilmoittaa Jumalan tahdon. Rakkaudesta käsin toimimme lain hengen mukaan. Mutta meidän ei tule mittailla sitä, kuinka hyvin lakia täytämme. Me elämme armosta.

Jumalan valtakuntaan me emme pääse rakkauden lakia noudattamalla. Me pääsemme sinne langenneina mutta armahdettuina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s