4. sun lopp

4 sunnuntai lopiaisesta: Jeesus auttaa hädässä (pohjalla 2007 sarna)

Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.” ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?” Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: ”Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.” Matt. 8:23–27

Tämän päivän aiheena on Jeesus auttaa hädässä. Niin hän tekee tyynnyttäessään myrskyn. Mutta ehkä vielä enemmän evankeliumi on tarina pelosta ja uskosta. Jeesus laittaa ne vastakohdiksi toisilleen sanoessaan: ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset”. Tämän mukaan usko tuo rohkeutta.

Taustana kertomukselle on myrsky ja Jeesuksen nukkuminen veneessä. Gennesaretin järvellä äkilliset, rajut myrskyt eivät ole harvinaisia. Kalastajat, joita Jeesuksen oppilaat suureksi osaksi olivat, tiesivät sen aivan hyvin. He olivat myrskyjä tuolla järvellä ennenkin kokeneet. Järvessä ei ole lainkaan saaria. Tuuli tulee valtavalla voimalla alas vuoren rinnettä ja saa järven veden liikkeeseen.

He olivat keskellä tuollaista myrskyä ja he pelkäsivät. He menettivät rohkeutensa ja uskonsa. Tai ehkä toisinpäin: he menettivät ensin uskonsa ja sitten rohkeutensa. Kun on tukevaa maata jalkojen alla silloin myrskyä voi helposti mennä piiloon. Myrskyltä voi suojautua. Vesillä se ei ole mahdollista myrskyä siellä ei pääse pakoon. Siellä myrsky koetaan täysimääräisesti. He pelkäsivät veneen kaatuvan ja jäävänsä veden armoille. He pelkäsivät joutuvansa syvyyksien nielaisemaksi ja jäävänsä pimeän kaaoksen valtaan. Heidän pelkonsa oli silkkaa kuolemanpelkoa. Ja Jeesus nukkui.

Itse asiassa Jeesuksen uni lisäsi opetuslasten ahdistusta ja neuvottomuutta. Jos Jeesus olisi ollut hereillä, opetuslapset tuskin olisivat pelänneet. Mutta nyt he ikään kuin joutuivat omin keinoin selviytymään. Jos Jeesus olisi ollut valveilla, he olisivat tienneet että Jeesus pitäisi heistä huolta.

Suomen matalissa järvissä ei kovin suuria myrskyjä ole. Merellä saattaa joku myrskyyn joutuakin. Meidän myrs-kymme ovatkin enemmän elämänkohtaloihin liittyviä myrskyjä. Opetuslasten tavoin me olemme kaikki kalas-tajia elämän merellä. Me olemme onnen kalastajia. Useimmiten jotakin saaliiksemme saamme. Mutta elä-män merellä voi nousta myrsky. Onnemme vaarantuu ja pelko nousee rintaan, kun elämän turvarakenteet ovat vaarassa kaatua – eli uskommekin on heikko.

Työpaikan menettäminen on tänä aikana myrsky, jota moni pelkää, velkakierre, asunnon menettäminen tai onnettomuudet, sairaudet, riidat läheisten kesken; nämä ovat myrskyjä, jotka koettelevat meitä. Mitä ihminen silloin pelkojensa keskellä tekee? Pelko saa meidät helposti lamautumaan tai piiloutumaan tai piilottamaan, jotakin minkä emme halua paljastuvan. Jos meillä olisi uskoa, meillä olisi toivoa ja rohkeutta kulkea eteenpäin, käydä pelkoa kohti ja selättää ongelmat pelko kerrallaan.

Joskus elämän suurissa myrskyissä haluaisi itsekin nukkua lapsen unta Jeesuksen lailla. Voisi nukkua murheensa ja pelkonsa unhoon ja sitten kun heräisi, ikävät asiat olisivat poissa. Tällainen uni ei olisi kuitenkaan Jeesuksen unta. Jos Vanhan testamentin tarinat ovat tuttuja, muistat ehkä Joonan, joka lähti laivalla Jumalaa pakoon ja joutui myrskyyn. Kertomuksen mukaan Joona nukkui myrskyssä laivan ruumassa. Mutta hänen unensa oli pakenijan unta, jolla hän halusi pitää ikävän todellisuuden loitolla. Sellaisesta unesta ei seuraa mitään hyvää. Meidän on mentävä tosiasioita kohti, ei niistä poispäin.

Mutta aina pelko ei anna rauhaa. Tutumpaa meille saattaakin olla unettomat yöt. Se että asiat valvottavat. Ahdistavat asiat saavat meidät miettimään ja pohtimaan, odottamaan jännityksellä tulevaa. Unikaan ei tule. Elämän meren tyrskyt pitävät hereillä ja pelätä saa, että kadottaa hallinnan kokonaan elämässään. Silloin olemme ehkä lamaantuneet emmekä uskalla tehdä mitään vaan asiat vain tapahtuvat ympärillämme.

Mitä vaihtoehtoja opetuslapsilla oli myrskyn silmässä? Olisivatko he voineet ottaa mallia Jeesuksesta ja käydä kaikki nukkumaan. Se olisi koitunut heidän tuhokseen. He olisivat voineet tehdä parhaansa ja sinnitellä taitojensa ja voimiensa loppuun asti. Mutta veneessä oli Jeesus ja he kääntyivät hänen puoleen.

Evankeliumin luettuani, minulle tulee kuitenkin vaikutelma, että Jeesus olisi halunnut nukkua, ettei hän ilahtunut herättämisestä; ainakin hän moitti oppilaitaan. Heidän ei olisi pitänyt menettää uskoaan. Sen menetettyään he menettivät toimintakykynsä.

Mitä Jeesuksen nukkuminen myrskyssä merkitsi? Kuvaako Jeesuksen nukkuminen sitä, että Jumala ei aina valvo vierellä. Sitä, että hän ei kuule ja näe kaikkea, mitä elämässäni tapahtuu. Ja juuri silloin myrsky pääsee nousemaan ja yllättämään. Siitä ei ole kysymys. Nukkuessaankin hän on kaikkeuden hallitsija. Mitään katvealueita ei jää hänen kaitsennaltaan.

Jeesuksen uni myrskyssä kertoi ensinnäkin hänen rikkumattomasta yhteydestään taivaalliseen Isään. Puhdas omatunto on hyvä päänalunen.

Mutta se, että Jeesus moitti opetuslapsiaan epäuskosta, merkitsee sitä, että Jeesus haluaisi meidän luottavan häneen silloinkin, kun hän ei olisi tunnettavasti ja koettavasti läsnä. Hän pitää huolta sinusta myrskyn pauhatessakin. Hän on myrskyssä mukana, vaikka meri ei rauhoittuisikaan ja elämän pursi kaatuisi. Myrsky ei ole merkki siitä, että Jumala ei huomaa tai välitä.

Mutta usko voi tuoda rohkeutta toimia oikein myrskyn aikana. Jeesus olisi toivonut, että oppilaat pärjäävät itse ja luottavat Jumalaan. Hän toivoi, että he olisivat olleet yhtä luottavaisia myrskyssä kuin silloin, jos Jeesus olisi ollut valveilla koko ajan. Tilanne oli heille kuin harjoitus tai testi toimia myrskyssä silloin, kun Jeesus ei ole enää heidän kanssaan. He eivät pärjänneet tässä testissä, mutta koulutus oli onneksi vielä kesken.

Jeesus kasvattaa meitä myrskyjä kestäväksi. Hän kasvat-taa meitä tunnistamaan ja kohtaamaan pelkojamme. Ja luottamus Jumalaan auttaa siinä. Usko tuo rohkeutta.

Jeesus ei pelasta meitä joutumasta myrskyyn. Jeesus ei pelasta meitä myrskyltä. Myrskyjä tulee, niiltä ei voi välttyä. Myrskyissä tulee todeksi avuttomuutemme ja pienuutemme. Myrskyt pyyhkivät yli ylpeytemme. Joskus Jumala tieten tahtoen meidät sinne ohjaa. Hän pelastaa meidät myrskyssä. Ehkä hän pelastaa meidät juuri myrskyn kautta, pelkojemme kohtaamisen kautta. Hän on niissäkin mukana. Hän on myrskyssä mukana, vaikka emme häntä näkisikään. Hän oli samassa veneessä, vaikka nukkuisikin.

Mitä sinä pelkäät, kun pelkäät? Jos osaat antaa pelolle nimen, se pienenee. Huomaat, että se ei olekaan kaaos, joka nielee sinut. Kun joudut myrskyyn, rukoile rauhaa ensin sielusi myrskyihin. Tarkista ensin, mitä pelkäät. Tarvittavat työvälineet on helpompi hankkia, kun tietää mikä on vialla. Kun tyven tulee sisimpään, ehkäpä silloin muut elämän tyrskyt eivät lamaannuta tai vie toivoa.

Mutta jos menetämme rohkeutemme, mikään myrsky ei pauhaa niin kovin, etteikö hän kuule rukoustamme ja avunpyyntöämme.

Evankeliumin yhteenvetona voidaan sanoa: missä on paljon pelkoa, siellä on vähän uskoa. Usko tuo mukanaan rohkeutta. Jos tunnistamme oman uskomme heikoksi tai araksi, tässä on meidänkin kasvusuuntamme. Heikko usko omistaa saman aarteen – pelastuksen, mutta siinä on kutsu kasvaa pelosta Jumalan lapsen rohkeaan luottamukseen ja vapauteen Jeesus auttaa meitä hädässä ja usko voi kutistaa pelon vuoria.

(kynä lähti kuljettamaan saarnaa kun kävin läpi vanhaa. Vanha olisikin pitänyt hylätä pohjalta kokonaan. Nyt saarnan rytmi ei toimi)

4. sun loppiaisesta – Olkaa hiljaa ja antakaa minun nukkua!

Matt. 8: 23-27 Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.” ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?” Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: ”Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.”

Tämän päivän evankeliumi on tarina pelosta ja uskosta. Kysymys on elämän isoista asioista. Ne ovat myös asioita, jotka Jeesus laittaa vastakohdiksi toisilleen sanoessaan: ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset”. Taustana kertomukselle on myrsky ja Jeesuksen nukkuminen.

Gennesaretin järvellä äkilliset, rajut myrskyt eivät ole harvinaisia. Kalastajat, joita Jeesuksen oppilaat suureksi osaksi olivat, tiesivät sen aivan hyvin. He olivat myrskyjä tuolla järvellä ennenkin kokeneet. Järvessä ei ole lainkaan saaria. Tuuli tulee valtavalla voimalla alas vuoren rinnettä ja saa järven liikkeeseen.

Keskellä tuollaista myrskyä opetuslapset nyt olivat. Ja he menettivät rohkeutensa ja uskonsa. Kun on tukevaa maata jalkojen alla silloin myrskyä voi mennä piiloon. Myrskyltä voi suojautua. Vesillä se ei ole mahdollista myrskyä siellä ei pääse pakoon. He pelkäsivät veneen kaatuvan ja jäävänsä veden armoille. He pelkäsivät joutuvansa syvyyksien nielaisemaksi, jossa henki eroaan heidän maallisesta majastaan. Heidän pelkonsa oli silkkaa kuolemanpelkoa. Ja Jeesus nukkui.

Itse asiassa Jeesuksen uni lisäsi opetuslasten ahdistusta ja neuvottomuutta. Jos Jeesus olisi ollut hereillä, opetuslapset tuskin olisivat pelänneet. Mutta nyt he ikään kuin joutuivat omin keinoin selviytymään. He eivät voineet tarkastaa Jeesuksen kasvoista ja katseesta onko kaikki hyvin. Siinä mielessä heidän uskonsa horjui. Jos Jeesus olisi ollut valveilla, heidän sydämeensä ei olisi noussut epäilys, että tästä myrskystä ei selvitä. He olisivat vain naureskelleet, että tällaisia myrskyjä ja pahempiakin on järvellä koettu.

Suomen matalissa järvissä ei kovin suuria myrskyjä ole. Merellä saattaa joku myrskyyn joutuakin. Meidän myrskymme ovatkin enemmän elämänkohtaloihin liittyviä myrskyjä. Opetuslasten tavoin me olemme kaikki kalastajia elämän merellä. Me olemme onnen kalastajia. Useimmiten jotakin saaliiksemme saamme. Mutta elämän merellä voi nousta myrsky. Onnemme vaarantuu ja pelko nousee rintaan, kun elämän turvarakenteet ovat vaarassa kaatua.

Työpaikan menettäminen on tänä aikana myrsky, jota moni pelkää, velkakierre, asunnon menettäminen tai onnettomuudet, sairaudet, riidat läheisten kesken; nämä ovat myrskyjä, jotka koettelevat veneemme kestävyyttä. Mitä ihminen silloin vaikeuksiensa keskellä tekee?

Joskus elämän suurissa myrskyissä haluaisi itsekin nukkua lapsen unta Jeesuksen lailla. Voisi nukkua murheensa ja pelkonsa unhoon ja sitten kun heräisi, ikävät asiat olisivat poissa. Tällainen uni ei olisi kuitenkaan Jeesuksen unta. Jos Vanhan testamentin tarinat ovat tuttuja, muistat ehkä Joonan, joka lähti laivalla Jumalaa pakoon ja joutui myrskyyn. Kertomuksen mukaan Joona nukkui myrskyssä laivan ruumassa. Mutta hänen unensa oli pakenijan unta, jolla hän halusi pitää ikävän todellisuuden loitolla. Sellaisesta unesta ei seuraa mitään hyvää. Meidän on mentävä tosiasioita kohti, ei niistä poispäin.

Mutta aina pelko ei anna rauhaa. Tutumpaa meille saattaakin olla unettomat yöt. Se että asiat valvottavat. Ahdistavat asiat saavat meidät miettimään ja pohtimaan, odottamaan jännityksellä tulevaa. Unikaan ei tule. Elämän meren tyrskyt pitävät hereillä ja pelätä saa, että kadottaa hallinnan kokonaan elämässään.

Mitä vaihtoehtoja opetuslapsilla oli myrskyn silmässä? Olisivatko he voineet ottaa mallia Jeesuksesta ja käydä kaikki nukkumaan. Se olisi koitunut heidän tuhokseen. He olisivat voineet tehdä parhaansa ja sinnitellä taitojensa ja voimiensa loppuun asti. Mutta veneessä oli Jeesus ja he kääntyivät hänen puoleen.

Evankeliumin luettuani, minulle tulee kuitenkin vaikutelma, että Jeesus olisi halunnut nukkua ja hän häiriintyi oppilaidensa huutamisesta ja oli kiukkuinen herättyään – niin kuin ihmiset monesti ovat. ”Olkaa hiljaa ja antakaa minun nukkua!” Ehkä hän ei sentään kiukkuinen ollut, mutta vastauksesta päätellen ei hän ilahtunutkaan herättämisestä.

Miksi Jeesus nukkui ja miten se oli mahdollista tuossa myrskyssä? Oliko hän vain niin väsynyt? Oliko Jeesuksen unella tuossa tilanteessa jokin toinen merkitys?

Kuvaako Jeesuksen nukkuminen sitä, että Jumala ei aina valvo vierellä. Sitä, että hän ei kuule ja näe kaikkea, mitä elämässäni tapahtuu. Ja juuri silloin myrsky pääsee nousemaan ja yllättämään. Ei kai siitä ole kysymys. Nukkuessaankin hän on kaikkeuden hallitsija. Mitään katvealueita ei jää hänen kaitsennaltaan.

Jeesuksen nukkuminen merkitsee mielestäni ennen kaikkea syvää rauhaa, joka hänellä oli. Vaikka maailma myrskyää, sisimmässä on rauha. Jeesuksen uni ei ollut pakoa. Joonan uni oli pakenijan unta, mutta Jeesuksen uni merkitsi elämistä luottavaisesti keskellä Jumalan luomaa todellisuutta, jossa Jumalan pitää meistä huolta. Hän eli vuorisaarnansa mukaan: ”Älkää murehtiko… kun Jumala näin pukee kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna joutuu uuniin, niin tottahan hän teistä huolehtii, te vähäuskoiset.”

Se, että Jeesus halusi nukkua ja että hän moitti opetuslapsiaan epäuskosta merkitsee sitä, että Jeesus haluaisi meidän luottavan häneen, vaikka ihmeitä ei tapahtuisi, vaikka hän ei olisi tunnettavasti ja koettavasti läsnä.

Päivän otsikko on, Jeesus auttaa hädässä, mutta evankeliumin idea on enemmänkin siinä, että ei pidä joka hätään huutaa Jeesusta ihmeitä tekemään. Jumala on läsnä huutamattakin. Hän pitää huolta sinusta myrskyn pauhatessakin. Hän on myrskyssä mukana, vaikka meri ei rauhoittuisikaan, vaikka elämän pursi kuohuissa kaatuisi ja inhimillisesti ajateltuna tuhoutuisi. Myrsky ei ole merkki siitä, että Jumala ei huomaa tai välitä.

Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset. Jeesuksen mukaan heidän pelkonsa oli turha. Jumala pitää heistä huolen. Tarpeen lienee myös sanoa, että moite heikosta uskosta ei merkinnyt sitä, että oppilaiden olisi pitänyt uskonsa voimalla saada myrsky laantumaan.

Jos on uskoa – Myrskyä ei tarvitse pelätä eikä Jeesusta tarvitse herättää. Jeesus ei olisi tahtonut tulla herätetyksi. Päinvastoin, hän olisi toivonut, että oppilaat pärjäävät itse ja luottavat Jumalaan. Hän toivoi, että he olisivat olleet yhtä luottavaisia myrskyssä kuin silloin, jos Jeesus olisi ollut valveilla koko ajan.

Sellaiseen luottamukseen Jeesus meitä kutsuu.

Jeesus ei pelasta meitä joutumasta myrskyyn. Jeesus ei pelasta meitä myrskyltä. Myrskyjä tulee, niiltä ei voi välttyä. Myrskyissä osoittautuu avuttomuutemme ja pienuutemme. Myrskyt pyyhkivät yli ylpeytemme. Joskus Jumala tieten tahtoen meidät sinne ohjaa. Hän pelastaa meidät myrskyssä. Ehkä hän pelastaa meidät juuri myrskyn kautta. Hän on myrskyssä mukana vaikka emme häntä näkisikään. Hän oli samassa veneessä, vaikka nukkuikin. Mutta jos rohkeutemme pettää ja menetämme uskomme – mikään myrsky ei pauhaa niin kovin, etteikö hän kuule rukoustamme ja avunpyyntöämme.

Evankeliumissakin Jeesus nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja ja tuli aivan tyven.

Kun joudut myrskyyn rukoile rauhaa ensin sielusi myrskyihin. Kun tyven tulee sinne, ehkäpä silloin muut elämän tyrskyt eivät häiritse tai tuota pelkoa.

 

Jeesus tyynnyttää myrskyn 2004

Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui. Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.” ”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?” Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven. Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat: ”Mikä tämä mies on? Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.” Matt 8:23-27

Kysy: Kuka lapsista on ollut joskus veneessä. Kuka on ollut myrskyssä. Myrskyt ovat pelottavia. Kova myrskytuuli voi olla niin voimakas, että ulkona ei pysty kävelemään. Tuuli repii kattoja auki se kaataa puita ja saa aikaan monenlaista tuhoa. Mutta erityisen pelottava myrsky on silloin, kun ollaan liikkeellä veneellä. Kun on tukevaa maata jalkojen alla silloin myrskyä voi mennä piiloon. Myrskyltä voi suojautua. Vesillä veneessä se ei ole mahdollista myrskyä siellä ei pääse pakoon. Silloin on vain rukoiltava ja toivottava että jotenkin selviää.

Teen toisen kysymyksen. Kuka on ollut tivolissa tai huvipuistossa (Tampereella Särkänniemessä tai Helsingissä Linnanmäellä) laitteessa, joka pyörittelee ja heittelee valjaisiin kiinnitettyä ihmistä. Oikeastaan voisi sanoa, että huvipuiston koneilla tavoitellaan myrskyn voimaa. Koneilla luodaan keinotekoinen myrsky. Myrskyssä on varmasti jotakin samaa tunnetta: valtavan suuret voimat heittelevät ihmistä sinne tänne, eikä voimat riitä mitenkään hallitsemaan tilannetta. Mutta sellainen ero huvipuiston vempaimen ja oikean myrskyn välillä on, että myrskyssä ei voi tietää pääseekö onnellisesti perille. Huvipuiston koneet pysähtyy aina muutaman minuutin jälkeen. Huvipuiston koneissa jännittää, mutta myrskyssä pelkää.

Raamatunkohdassa, jonka luin Jeesuksen oppilaat joutuivat myrskyyn. Myrsky oli huomattavan kova. Purjeveneellä, jolla he olivat liikkeellä ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä siinä aallokossa. Piiloonkaan ei päässyt. Vesi tuli laidoista sisään ja opetuslapset pelkäsivät kuinka heidän käy. He pelkäsivät että heidän veneensä kaatuu ja he joutuisivat kaikki myrskyävän veden varaan. He pelkäsivät hukkuvansa.

Vaikka kukaan meistä ei olisi koskaan ollut hirmumyrskyssä, niin jokainen meistä varmaan on joskus pelännyt paljon. Silloin kuin oikein paljon pelkää on hienoa ottaa isää tai äitiä tai jotakuta aikuista tai ystävää kädestä kiinni. On hienoa, että on sellaisen henkilön seurassa joka ei pelkää – ainakaan niin paljon kuin itse.

Silloin kun pelkoon liittyy hengenvaara, kuolemanpelko, ihmiselle tulee usein Jumala mieleen. Ihminen toivoo, että Jumala pelastaisi hänet. Näin kävi Jeesuksen oppilaillekin. Vasta kuolemansa hädässä oppilaat muistivat, että Jeesus on heidän kanssaan samassa veneessä. Siksi he menivät Jeesuksen luokse.

Hämmästyttävää evankeliumin kertomuksessa on se, että Jeesus nukkui veneessä. Kuvitelkaapa hetki sitä huvipuiston vehjettä jonne ihmiset menevät pyöritettäväksi ja ravistettavaksi. Voisitteko kuvitella nukkuvanne sellaisessa menossa. Jeesus kuitenkin nukkui. Hän oli varmaankin todella väsynyt kun myrskykään ei saanut häntä hereille. Hän nukkui sikeästi. Mutta luulen että Jeesuksen nukkuminen tässä tilanteessa tarkoittaa myös sitä, että Jeesus ei pelännyt. Hän nukkui rauhassa ihan kuin mitään hätää ei olisi ollutkaan.

Mutta peloissaan oppilaat kuitenkin herättävät Jeesuksen ja pyytävät häneltä apua. Jeesus oli heille se käsi, johon he pelon keskellä tarttuivat. He ovat tottuneet siihen, että Jeesus selvittää tilanteen. Ja niin tapahtuikin.

Kun me ajattelemme omaa elämäämme. Me emme ehkä tule kohtaamaan myrskyjä veneessä. Meidän myrskymme ovat toisenlaisia: vaikeudet ja ongelmat elämässä ovat niitä meidän myrskyjämme. Kun ystävät pettävät ja jättävät yksin, kun meistä puhutaan pahaa. Silloin on hyvä myös muistaa, että Jeesus on meidän veneessämme mukana. Hän on se turvallinen käsi, johon saamme tarttua hädän hetkellä. Meidän ei siksi tarvitse pelätä. Toiseksi opimme myös sen, että niin suurta meteliä ja myrskyä ei ole, etteikö Jeesus kuule rukouksiamme. Lopuksi Jeesus voi tuoda suurimpaankin myrskyyn rauhan. Niin kuin Jeesus tyynnytti myrskyn tuolla järvellä, samoin Jeesus voi tyynnyttää ne elämänkohtaloiden myrskyt, joissa me olemme. Häntä me saamme rukoilla. Häneltä apua pyytää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s