21. shell

21. Hjs
lampaat susien vaatteissa

Luuk 10:1-12

”Minä lähetän teidät niin kuin lampaat susien keskelle.”

Olet varmaan joskus kuullut tarinaa sudesta, joka yritti saalistaa lampaita pukeutumalla itsekin lampaan vaatteisiin. Lampaat eivät siksi pelänneet sitä, vaan päästivät lähelleen ja samalla joutuivat suureen hengenvaaraan.

Tänään puhutaan myös lampaista ja susista, mutta käänteisessä merkityksessä. Sudet eivät yritä hivuttautua salaa lampaiden luokse, vaan lampaat menevät suoraan susien keskelle. Kyseessä ei ole uhkarohkea seikkailu, kuinka lähelle nukkuvaa sutta lammas pääsee. Vaan siitä, että Jeesus selvästi lähettää opetuslapsensa, lampaansa susien keskelle. Heillä on tehtävä. Ei nukkuvien susien vaan valvovien ja valppaiden susien keskellä. Tehtävä vaikuttaa mahdottomalta ( mis. impossible).

Tuo evankeliumin maininta on tietysti vähän ikävä, sillä sudet eivät tunnetusti ole kovinkaan lammasystävällisiä. Päinvastoin niiden ominaisuus on raatelevuus ja lampaat ovat niiden herkkua.

Lukiessa evankeliumia lampaista ja susista, tuntuu siltä kuin Jeesus lähettäisi lampaat sotaan, jossa ne ovat taistelemassa susia vastaan. Mitenkä lampaat voivat lainkaan pärjätä tällaisessa taistelussa? Eikö taistelu ole jo alkuasetelmiltaan epätasainen?

Ehkä lampaat puettu haarniskaan, tai heidät suojattu kuin jääkiekkoilijat, jotta suden hampaat eivät niihin heti pystyisi? Vai onko lampaat kenties aseistettu niskavilloihin asti? Kenties sudet on huumattu tai sokaistu, jotta taistelusta tulisi tasaväkisempi?

Mistään tällaisesta ei ole kysymys. Susia ei ole huumattu eikä lampailla ole mitään taisteluvarusteita, ei mitään millä puolustautua. Lampaat eivät saaneet ottaa mukaan mitään tälle reissulleen: ei rahaa, jolla sudet olisi lahjottu, ei laukkua, jossa olisi kiviä linkoa varten, ei kenkiä, joilla olisi kivikkoisessa maastossa paremmin päässyt juoksemaan. Niin eikä sitä haarniskaa eikä poltinheitintä tai käsikranaatteja. Sanottakoon vielä, että kysymys ei ollut mistään lampaiden erikoisjoukoista (mustat lampaat), vaan tavallisista peruslampaista. Ja silti Jeesus lähettää lampaansa susien keskelle.

Mutta lampaat eivät pelkää. Saattaa olla että sudet ulvovat ja yrittävät purra, mutta nämä lampaat eivät ole jänishousuja. He lähtevät riemumielin toteuttamaan tehtäväänsä ja kun he palaavat takaisin, he kertovat suurista voitoista ja saavutuksista.

Miten on mahdollista, että aseettomat lampaat pärjäävät lihaksikkaille ja jänteväleukaisille susille? Lampaiden voima ei ole lihasvoimaa eikä sotakoneiden voimaa. Kysymys on rakkauden voimasta. Loppujen lopuksi voisi sanoa, että kysymys ei sittenkään ole taistelusta, jossa toinen voittaa ja toinen häviää ja maksaa siitä hengellään.

Kysymys ei ole lampaiden kannalta siitä, että he yrittävät nujertaa sudet ja nöyryyttää niitä. Susia ei hävitetä eikä ajeta maanpakoon, jonnekin Uralin vuorten taa. Ajattelen että lampaiden tehtävänä on enemmänkin rakastaa sudet lampaiksi, saada rakkaudella sudet puolelleen. Lampaat menivät susien keskelle ja paransivat sairaat. Sudet osaavat vain purra ja haavoittaa mutta eivät parantaa ja hoivata. Niinpä lampaat sitoivat heidän haavansa ja kertoivat suuresta Parantajasta, Jeesuksesta, joka ei raatele, vaan rakastaa.

Susille osoitetaan, että hekin ovat oikeastaan lampaita. Heillä on vain suden vaatteet. He ovat lampaita susien vaatteissa eivätkä susia lampaiden vaatteissa. Me kaikki ihmiset olemme ”lampaita” ja kuulumme Jumalan lammaslaumaan. Osa meistä vain kulkee susilaumassa. Aikojen alussa kävi näet niin, että Iso paha susi syötti lampaille myrkyllisen omenan ja meistä tuli susia, suden liittolaisia ja susilauman jäseniä. Tuo taika murenee vasta, kun me kuulemme Kristuksesta, joka on lammasten paimen. Häntä lampaat on lähetetty saarnaamaan. Jeesus sanoo: Menkää julistamaan, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle.

Ystävät Jumalan valtakunta on keskellämme. Se valtakunta on rakkauden valtakunta. Mekin kuulumme tähän valtakuntaan. Ja siellä valtakunnan hallitsija ei ole verta janoava susi, vaan Paimen, joka rakastaa lampaitaan. Hän kutsuu lampaita, sinua, luokseen.

Saattaa olla, että sinä olet elänyt suden elämää. Mutta sinäkin voit kuulla tämän paimenen äänen ja silloin tunnistat itsesi hänen lampaakseen. Sinä saat tulla takaisin varjoisilta kujilta rakkauden piiriin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s