Totuuden jälkeinen aika

Jumalanpalveluksen aiheena oli totuus ja harha. Evankeliumissa Jeesus varoittaa melko jyrkin sanoinen vääristä  profeetoista. Saarnassa en tällä kertaa ollut kiinni niin paljon evankeliumitekstissä kuin aiheessa. Minua kiinnosti totuus ja varsinkin viime aikoina eteen noussut näkökulma totuuden jälkeisestä ajasta.

Totuuden jälkeinen aika oli jollakin tavalla esillä jo 1990-luvulla opiskellessani yliopistossa. Tein Etsijä-lehteen jutun Erich Auerbachin kirjasta Mimesis, todellisuudenkuvaus länsimaisessa kirjallisuudessa. Siinä jo avauskappaleessa kehittelin ajatusta että totuus on kadottanut merkityksensä. Sama ilmiö on kasvanut edelleen ja sosiaalinen media on sitä mahdollisesti vahvistanut. käsitteiden joukkoon on tullut myös totuuden jälkeinen politiikka, missä valheilla ohjataan ihmisten tunteita ja mielipiteitä. Se on ollut ennen Venäjän normaalia toimintatapaa, mutta Trumpin myötä on astunut uudelle mantereelle.

Näissä tunnelmissa valmistin saarnan totuudesta ja harhasta. Edellisen lauantain tosin oli Turussa vihkimässä sukulaista. Kotiin päästiin vasta puolen yön jälkeen. Minun oli valmistauduttava messuun jo sitä ennen, mikä on minulle vaikeaa. Saarna valmistuikin lopulliseen muotoonsa vasta sunnuntaiaamuna. Onneksi palikat olivat koossa hyvissä ajoin.

https://saarnatuoli.wordpress.com/1vk/9-shell/

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s