Kolminaisuuspäivän keskustelusaarna

Harjavallassa vietetään kaupungin 150-vuotisjuhlaa. Suunnittelukokouksissa kysyin kaupunginjohtajaa mukaan juhlajumalanpalvelukseen toteuttamaan keskustelusaarnaa kanssani. Ajattelin, että se voisi olla kiva tapa seurakunnan osallistua tähän juhlaan. Edellisenä päivänä lauantaina oli kaupungin yksi pääjuhla, jota kesti aamupäivästä pitkälle iltaan. Ohjelmaa oli järestetty lapsille ja nuorille ja aikuisille. Seuraavalle päivälle oli luonteva ajatella juhlajumalanpalvelusta. Kaupunginjohtaja suostui ja niinpä joidenkin keskustelujen ja sähköpostien kautta muokkasimme keskustelun rakenteen.

Tämä oli kummallekien ensimmäinen vastaava tilanne, jossa oli ollut. Kuulijoille keskustelun seuraaminen on yleensä mukavaa ja helppoa. Keskustelut säilyvät yleensä mielenkiintoisina kuulijalle. Mutta joitakin pohdintoja tällainen saarna valmisteluprosessin aikana herättää. Keskustelun käsikirjoittaminen on silti erikoista puuhaa. Kuinka luontevaa keskustelu on, kun se on kirjoitettu valmiiksi. Miten tilanteesta saadaan jumalanpalvelussaarna, kun kaupunginjohtaja on mukana eikä hänen odoteta selittävän Jeesuksen ja Nikodemoksen tapaamista.

Lähdin siitä, että kaupunginjohtaja tulee oman virkansa edustajana eikä yritä olla muuta. Messu on juhlamessu, jossa osallistumme kaupungin juhlaan ja rukoilemme kaupungin puolesta. Keskustelusaarnassa tärkeintä oli kaupunginjohtajan läsnäolo ja tutuksi tuleminen seurakuntalaisille, tärkeää oli symboliseseti kaupungin ja seurakunnan läheisyys johtavien viranhaltijoiden kautta.

Koska saarna oli keskustelua, en katso voivani laittaa saarnaa kirjoitettuna esille. Minulla on oikeus vain omiin osiini. Saarnan julkaiseminen ei ole tarpeen. Mutta laitan näkyviin kysymykset jotka olivat esillä:

Mikä kaupungissamme ilahduttaa sinua

Minkälaista tulevaisuutta kohti pyrimme

Mitä nyt eniten tarvitsemme.

Aloitin saarnan muutamin sanoin puhumalla Kolminaisuuden luonteesta. Jumalassa itsessään on kunnioittavaa keskustelua ja vuorovaikutusta.

Keskustelun päätteeksi vedin lankoja yhteen ja kerroin hieman lisää palveluksen kulusta: esirukouksesta ja ehtoollisesta – myös rauhantervehdyksestä, jossa tunnustamme toistemme ihmisyyden.

keskustelusaarna.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s