Laskiainen – Jeesus järkyttyy

Olen saarnannut kaksi kertaa aikaisemmin tästä laskiaissunnuntain tekstistä. Tekstiin sisälle pääseminen otti aikaansa. Jotakin vanhaa jotakin uutta. Kovin mielikuvituksellinen saarna ei ole. Luotan paljon evankeliumin omaan voimaan, jossa Jeesus on elämänsä käännekohdassa.

Saarna oli vaarassa juuttua historian tilanteen kuvaamiseen, mutta haaste oli tuoda Jeesuksen täysi evankeliumi ihmisille ja samalla myös se odotus tai vaatimus, minkä Jeesus omilleen esittää.

Eilen luin kirjasta Jeesuksen opetukset (STKS 273) Serafim Seppälän kirjoituksen: Kristuksen opetusten teologia – ortodoksinen näkökulma. Minua puhutteli hänen tekstissään sekä heidän eettisen opetuksensa pohja. Se lähtee autuaaksijulistuksista eikä kymmenestä käskystä. Mielenkiintoinen lähtökohta. Mutta saarnaani varten silmieni eteen nousi Jeesuksen sanojen ja tekojen eräänlainen jännite. Ne tuntuvat ensikuulemalta vastakkaisilta. Jeesuksen sanoissa on läsnä niin armo kuin vaativuuskin. Ne eivät sulje toisiaan pois.

Nykyisessä krisitillisyydessä jää helposti pois Jeesuksen vaatimus tai Jeesuksen odotukset seuraajaltaan. Sitä puolta yritän saarnan lopulla myös nostaa.

https://saarnatuoli.wordpress.com/2vk/laskiaissunnuntai/

Saarnaa valmistaessa osa materiaalista jätetään syrjään. Evankeliumissa on paljon tarttumapintaa. Yksi näkökulma, joka oli kyllä kiinnostava, jäi käsittelemättä: tämän maailman ruhtinaan vallasta syökseminen. Nimittäin saarna rakentuu ajan täyttymiselle. ”Hetki on tullut”, ”pelasta minut tästä hetkestä”, ”juuri tähän hetkeen elämäni on tähdännyt”. Sama hetki, joka oli tullut täyteen, piti sisällään myös toisenlaisen ’nyt-hetken’. Pimeyden valta oli murtumassa. ”Nyt tämä maailma on tuomiolla, nyt tämän maailman ruhtinas syöstään vallasta.” Jeesuksen vangitsemisessa ja kuolemantuomiossa Pimeys viettää suurinta juhlaansa, vaikka samalla hetkellä valta riistetään siltä.

Enemmän olisi ollut syytä pysähtyä tuohon Jeesuksen odotuksiin seuraajiltaan: Joka rakastaa elämäänsä, kadottaa sen. Tyhjäksi evankeliumia ei voi saarnata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s