Joosef, kyrsiikö

Konfirmaatiosaarna  Marianpäivä 2008

 

1. Moos. 3: 8-15
Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Mies vastasi: ”Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin.” Herra Jumala kysyi: ”Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?” Mies vastasi: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: ”Mitä oletkaan tehnyt!” Nainen vastasi: ”Käärme minut petti, ja minä söin.”
    Herra Jumala sanoi käärmeelle:
    – Koska tämän teit, olet kirottu.
    Toisin kuin muut eläimet,
    karja ja pedot,
    sinun on madeltava vatsallasi
    ja syötävä maan tomua
    niin kauan kuin elät.
    Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille
    ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:
    ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,
    ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.

Luuk. 1: 39-45
Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Olen tämän ryhmän kanssa pitänyt päivärippikoulua ja viime viikonloppuna olimme Sääksjärven rannalla viettämässä leiriä. Lauantaina nuoret jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmistä sai tämän sunnuntain evankeliumitekstin luettavaksi ja joukon kysymyksiä vastattavaksi. Ajattelin saada nuorten omaa näkökulmaa saarnaan mukaan. Aloituskysymys, johdatteli heitä eläytymään tekstiin: tee huomioita itsestäsi lukiessasi teksiä. Miltä sinusta tuntuu lukiessasi evankeliumia? Herääkö joitakin tunnemuistoja elämästäsi? Vastauksena näihin hienoihin kysymyksiin luki paperissa yksi lause: ei oo paljoo viäl eletty. Vastaus on ollut varmasti totta. Elämää ei ole viisitoista vuotiaalla vielä paljon takana. Joten sitä kokemuksen tuomaa materiaalia ei ole kovin paljon, johon peilata tekstin tapahtumia. Perinteinen marianpäivän kertomus enkelin vierailusta olisi kuulijan kannalta ollut helpompi voidakseen eläytyä tapahtumiin. Tuo luettu teksti olisi vaatinut tuekseen taustatietoja. Mutta en moiti teitä. Pidin tuosta rehellisestä ja omaperäisestä vastauksesta.

 

Mutta Marian tilanteeseen rippikoululainenkin voi eläytyä yksinkertaisesti siitä syystä, että hän oli samanikäinen teidän kanssanne. Eikä Joosefkaan kovin paljon vanhempi. Erona teihin lähinnä se, että he eivät kuunnelleen mp3-soittimista Rasmusta eikä hevimusiikkia. Ja se että heidän vanhemmat olivat jo sopineet heidän avioliittonsa. Mutta heillä oli samanlaisia haaveita, unelmia ja toiveita kuin teillä.

 

Tähän väliin hieman viikonloppuleirin todellisuutta. Joka rippiryhmässä kaikkina vuosina nousee esille sanontoja ja tapoja, joita vain tämä ryhmä käyttää tai tekee. Tässä ryhmässä yksi sana nousi muiden edelle. Nyt opitte tekin nuorisokieltä. Älkä käyttäkö tätä sanaa kotona. Se on sinne jotenkin sopimaton. Sana on tämä: kyrsiikö? Siinä nauretaan toisen ikävyyksille ja kärsimykselle. Samalla yritetään kohottaa toisen mielipahaa vielä suuremmaksi kysymällä: kysriikö. – Kuulimme tämän kysymyksen heittona viikonloppuleirin aikana luultavasti tuhat kertaa. Koska sana kaikuu edelleen korvissani, mieleni tekee kysyä, miten sana istuu tämän päivän teksteihin.

 

Ensimmäinen lukukappale kertasi tapahtumia paratiisissa. Ihmiset Adam ja Eva ovat käärmeen harhauttamana syöksyneet turmioon ja syöneet kielletyn puun hedelmän. Heille on käynyt selväksi, että käärme petti heidät. Käärmeen lupaukset eivät toteutuneet. Heistä ei tullut Jumalan kaltaisia eikä Jumalan veroisia. Mitä kuvittelette käärmeen heille ensimmäiseksi sanoneen kohtalokkaana hetkenä lankeemuksen jälkeen: Aivan oikein: Kyrsiikö? Ja tottavie heitä otti nuppiin aika raskaasti. Heidän tarinallaan ei ollut onnellista loppua. He eivät selvinneet tilanteesta kauniisti puhumalla ja lupaamalla että eivät koskaan enää tee mitään niin typerää. Toista kertaa heille ei annettu vaan lähetettiin paratiisista ulos kuumaan ja hedelmättömään maahan.

 

Sitä en tiedä minkä ikäiseksi Adam ja Eva luotiin. Maalauksissa heidät on kuvattu usein lähemmäs viittäkymmentä kuin viittätoista vuotta. Mutta mielestäni tuo 15 vuotta tai alle 20 v vastaa paremmin heidänkin ikäänsä. Heidän kurja kohtalo tulee tällä tavoin vähän lähemmäksi myös teitä. Ja totta kai tunnemme myötätuntoa heitä kohtaan. Se mitä he tuossa kokivat on osa koko ihmiskunnan yhteistä kokemusta.

 

Jos siirrymme Uuden testamentin puolelle Marian ja Joosefin tilanteeseen. Mitä olisi olla kihloissa 15-vuotiaana ja tulla raskaaksi – mutta ei kihlatulleen. Maria joutui sellaiseen tilanteeseen. Siinä olisi selittämistä niin omille vanhemmilleen kuin kihlatulleen ja tämän suvulle.

 

Se että Maria tuli raskaaksi ennen avioliittoa saattoi hänet ja hänen sukunsa häpeän alle. Maria oli siis aika tukalassa tilanteessa. Unelmat olivat joutuneet isoon muutokseen. Häneltäkin voisi kysyä myös: Kyrsiikö? Ottaako nuppiin? Ja edelleen Joosefin tuskaa olisi samoin voinut terävöittää ja heittää suolaa haavoihin jankuttamalla hänen korviinsa muotisanaa kyrsiikö. Kyrsiikö Joosef? Harmittaako?

 

Aivan varmasti Joosefin sisällä kiehui kun hän illalla käveli hermostuneena edestakaisin ja katsoi tyhjyyteen. Menikö hän hakkaamaan halkoja vai huusiko hurskaudestaan huolimatta sellaisia sanoja, joita evankeliumin sivuille ei voi kirjoittaa. Hänen kihlattunsa on raskaana. Hänen selkänsä takana on pidetty peliä, josta hän ei tiennyt mitään. Hänen mielipidettään ei kysytty, jotta hän olisi voinut vaikuttaa päätöksen syntymiseen. Eikö Maria olisi voinut sanoa enkelille, että hän suostuu, jos hänen tuleva miehensä suostuu siihen. Mutta ei Joosefilta kysytty. Jos silloin joku olisi osannut kysyä Joosefilta: Kyrsiikö hän ei ehkä olisi tullut yhtenä kappaleena takaisin?

 

Adamia ja Eevaa petettiin paratiisissa. Samoin Joosef tunsi tulleensa petetyksi. He kärsivät tilanteesta. Mutta Mariaa ei harmittanut. Se käy päivän evankeliumista selville. Ei kyrsinyt. Hän oli suostunut tehtävään tulla Jeesuksen äidiksi. Enkeli oli ilmoittanut hänelle, että lapsesta tulee se mies, josta profeetat ovat puhuneet, se mies, jota kansa on vieraan vallan alla odottanut vapauttajaksi, mies joka palauttaa Daavidin suvulle kuninkuuden ja nostaa Israelin kansan häpeästä kunniaan. Kerran kansa oli ollut orjuudessa Egyptissä 400 vuotta. Silloin he saivat vapauttajaksi Mooseksen. Nyt kansa on ollut hajallaan ja toisten hallittavana yli 500 vuotta. He odottivat Daavidin suvusta nousevaa Messias-kuningasta. Enkeli oli kertonut Marialle, että sinusta tulee äiti tälle lapselle. Siksi Maria menee iloiten kertomaan siitä Elisabetille. Jotain aivan suurta on tapahtunut. Evankeliumin mukaan Elisabet ymmärsi jo ennakolta mistä oli kysymys.

 

Kykenikö Maria tajuamaan valintansa seuraukset 15-vuotiaana. Naiset tuossa yhteiskunnassa eivät yleensä tehneet itsenäisiä päätöksiä. Päätösvalta oli miehellä. Mutta Jumala osoitti hienotunteisuutta Mariaa kohtaan, kysymällä suostumusta häneltä, eikä niiltä miehiltä, jotka hänen elämästään muuten päättivät. Jumala ohitti sen aikaisen protokollan. Nuori Maria laitettiin erikoiseen tilanteeseen ja erikoisen valinnan eteen. Hän oli vaarassa menettää kunniansa ja henkensä, jos Joosef olisi siitä kimpaantunut. Kyllä Mariankin mielessä kävi varmasti selittämisen vaikeus Joosefille ja koko suvulle. Ilmeisesti oli hyvä, että Maria oli nuori. Nuorena uskaltaa tehdä uskaliaita päätöksiä ja luottaa siihen että kaikki menee hyvin. Vanhemmiten ihminen tulee varovaiseksi ja pähkäilee kaikkia mahdollisia seurauksia.

 

Marian valinta teki kuitenkin todelliseksi sen Jumalan suunnitelman, että tie jokaiselle Adamille ja Evalle avautui takaisin kotiin. He ovat harhailleet kauan siinä karussa maassa, johon heidät paratiisista lähetettiin Eedenistä itään. nyt Jumalan siunaus oli sulkeva heidät lopullisesti syliinsä – tämän Jeesuksen kautta.

 

Te rippikoululaiset astutte tänään alttarille tunnustamaan uskonne. Teiltä kysytään tahdotteko osoittaa tätä uskoa elämässänne. Nuoren Marian tavoin teiltä kysytään uskallatteko lähteä matkaan luottaen Jumalan lupaukseen – ottamaan uskon askeleita. Tahdotteko olla osana sitä suurta kertomusta, jossa paratiisista karkotettu ihminen ja ihmiskunta palaa takaisin Jumalan luokse sen portin kautta, joka on Jeesus Kristus. Teidät on kastettu tähän uskoon. Ja tänään teitä kehotetaan ja rohkaistaan jatkamaan elämäntietänne Jeesuksen seurassa.

 

Sama kehotus kuuluu kaikille teille muillekin. Aina kun Jumalan sanaa luetaan, Jeesus kutsuu palaamaan luokseen.

 

 

 

Tämä saarna on kirjoitettu kuuntelemalla You Tubesta uuestaan ja uudestaan Rasmuksen In the shadows Crow version – http://www.youtube.com/watch?v=b3RQXbtNKfQ

 

 

3 Comments

  1. Konfirmaatiosaarat ovat yleensä oma lukunsa. Edessä on valkoisiin puettuna niitä nuoria, joiden kanssa on kuljettu kappaleen matkaa, vietetty leiriä jne. Heidät on huomioitava saarnassa. Saarna saa olla mielestäni myös paljon suunntattu heille. Tietty ’inside-huumorikin’ sallitaan. Palvelukseen kokoontunut kansa on 90 prosenttisesti nuorten sukulaisia. Osa sellaisia, jotka eivät muuten juuri jumalanpalveluksissa käy. Se tuo omia haasteita tehtävään.

    Tästä saarnasta sain hyvää palautetta, vaikka näkökulma oli aika erikoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s